HTML

Gyógyfürdők Blog

Cikkek és érdekességek a magyarországi gyógyfürdőkről.

Friss topikok

Magyarországi gyógyfürdők

2010.09.04. 16:45 Gyógyfürdők Blog

Miért nincs Sárvári Termálkristály?

Címkék: sárvár bükfürdő bük termálkristály sárváritermálkristály rábasömjén

Sokan még mind a mai napig keresik a legendás Sárvári Termálkristályt, holott már évek óta nem kapható. A fürdősót a neve ellenére egyébként nem Sárváron állították elő, hanem Rábasömjénben, az ott feltörő 84 fokos gyógyvízből.

A Sárvári Állami Gazdaság által a 80-as évek elején a termálkristály hasznosítására alapított - időközben koreai, francia, belga és magyar tulajdonosokkal is gyarapodó - Sárvári Termálkristály Kft. azonban a jelentős szakmai sikerek ellenére is tönkrement. A fizetésképtelenné lett Kft. ellen felszámolási eljárás indult, s 2005 augusztusában egy osztrák-magyar tulajdonú vegyesvállalkozás, a Thermal Kristály 2005 Kft. vette meg az üzemet, illetve a gyógyvíz kitermelési jogát. A vállalkozás az üzem átvétele után a teljes technológiai átalakítás mellett döntött, a sólepárló üzem ugyanis már elavulttá vált. Emiatt megszüntették a termálkristály készítését, akkori hírek szerint csak rövid időre, amíg modernizálják az üzemet, ám a fürdősót azóta sem gyártanak az üzemben.

A piaci résre a Sárvártól nem meszsi Bükfürdőn csaptak le, s a Sárvári Termálkristály boltokból való eltűnése óta kapható a Bükfürdői Thermal Gyógykristály nevet viselő termékük, az sárvári fürdősóhoz hasonló kiszerelésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfurdok.blog.hu/api/trackback/id/tr252271352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása