HTML

Gyógyfürdők Blog

Cikkek és érdekességek a magyarországi gyógyfürdőkről.

Friss topikok

Magyarországi gyógyfürdők

2019.09.27. 11:40 Gyógyfürdők Blog

Gyógyfürdős visszatekintő - szeptember

Címkék: visszatekintő fürdőtörténelem gyógyfürdős hírek

 

30 éve történt

Nemzetközi Balneológiai Kongresszus

1989. szeptember 7., csütörtök - A nőgyógyászati betegségek gyógyfürdő-kezelésekkel történő gyógyításával kapcsolatos témákat vitatják meg a Nemzetközi Balneológiai Társaság résztvevői Budapesten. A Gellért Szállóban csütörtökön kezdődött tudományos tanácskozáson Európa hat országának mintegy száz fürdőügyi szakembere folytat eszmecserét. A másodszor megrendezett kongresszus mostani - kétnapos - programjának szervezője a Magyar Balneológiai Egyesület.

A konferencia döntően a meddőség és a nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések kezelésével, illetve a műtéti utókezeléssel foglalkozik. A gyulladásos folyamatok csökkentésének, a sterilitás megszüntetésének egyik formája az úgynevezett melegkezelés. Ez a gyógyvíz, az iszap és az ásványi anyagok együttes alkalmazását
jelenti. A másik módszer a termálvízben található ásványi sókra építkezik. A kúrákban jelentős szerepe van az iszapnak. E témát kiemelten - előadás-sorozat formájában - tárgyalja a kongresszus.

Nagy várakozás előzi meg azt az előadást, amely a nőgyógyászati megbetegedések sárvári termálkristály segítségével történő gyógyítását részletezi. Ismertetik annak az összehasonlító tudományos vizsgálatnak az eredményét is, amely egyértelműen kimutatja a sárvári kristály kedvező hatását. Ugyancsak fontos
témája az összejövetelnek az a beszámoló, amely a gyermeknőgyógyászatban vizsgálja a balneológia szerepét.

A gyógyvizet a legtöbb szakember mozgásszervi megbetegedések orvoslására kívánja használni - ez a tanácskozáson is megfogalmazódott. Kevés azon orvosok száma, akik nőgyógyászati betegségekre is javallják. A nőorvosok körében - s nem csak Magyarországon - még mindig dívik a gyógyszernek mint egyetlen hatásos medicinának az alkem, zása. A konferencián jelen lévő mintegy 50 medikus talán már beépíti gyógymódjai közé a
gyógyvízkúrát. Ez különösen hazánkban lenne hasznos, hiszen Magyarország termálvizei világhírűek - hangsúlyozták a szakemberek.

Egyben felhívták a figyelmet arra, hogy bármennyire is egyszerűnek tűnik a gyógyvizek használata, szakorvos diagnózisa a terápia elkezdéséhez feltétlenül szükséges.

25 éve történt

Olasz társaság hasznosíthatja az egri Szent József forrást

1994. szeptember 20., kedd - Az olasz Bibione Pineda Spa. által létrehozott SGAM Kft. nyerte a Kordax holdinggal szemben azt a pályázatot, amelyet az egri közgyűlés írt ki, a város központjában felszínre törő Szent József forrás hasznosítására. Erről döntött a képviselő-testület keddi, Egerben megtartott ülésén.

A nyertesnek ítélt pályázat szerint a SGAM 150 forintot fizet a felhasznált víz köbméteréért 2 millió forintos éves lekötési díj mellett, valamint 40 évre vállalja a forrás hasznosítását. Ezen kívül négy év alatt 15 millió dollárt fektet be a vállalkozásba, amely minimum 90 embernek ad majd munkát Egerben. A percenként 350 liter hozamú forrás hasznosítására az elmúlt évek során több kísérlet történt, sőt a Heves megyei vízmű vállalat jelenleg is
palackozza a vizet kis tételben.

A tőkehiány azonban nem tette lehetővé a forrás vizének igazán gazdaságos felhasználását. A gyógyvíz, amely ásványianyag-tartalma miatt alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, bő hozama következtében rendkívül gazdaságosan hasznosítható, hiszen 0.33-as palackok esetén percenként ezer üveg feltöltésére is alkalmas.

A közgyűlés az elmúlt év decemberében hirdette meg a zárt pályázatot. A felhívásra két érvényes pályázat, a SGAM Kft.-é és a Kordax holdinggé érkezett. A SGAM ajánlata a Kordax tervezetével szemben a beruházási igényeket jobban kielégíti, és megvalósítási üteme is reálisabb.

23 éve történt

Bauxitbánya-beruházások: garanciák Hévíz számára

1996. szeptember 13., péntek - A privatizáció után álló Bakonyi Bauxitbánya Kft. mélyműveléses bányászati beruházásokba kezdett. A 1,5-3 évig tartó fejlesztési program, illetve az újonnan feltárt ércvagyon kitermelése során garantáltan csak a nyugvó karsztvízszint feletti készleteket hozzák felszínre. Ezzel együtt szigorúan betartják a számukra kiadott vízjogi engedély előírását, miszerint a bányászattal járó, valamint az ívóvízellátást biztosító karsztvízkiemelés nem haladhatja meg a percenkénti 56,6 köbmétert. Így biztosítják, hogy a hévizi gyógytó rehabilitációja mind a források hozamát, mind pedig a gyógyvíz hőmérsékletét, összetételét tekintve 2010-ig teljesen lezáruljon.

Mindennek részleteiről csütörtökön, a gyógyfürdőkórházban tartott sajtótalálkozón tájékoztatta az újságírókat Fazekas János, a kft. ügyvezető igazgatója, illetve Nádor István nyugat-dunántúli és Szabó Mátyás közép-dunántúli vízügyi igazgató.

A bauxitbányák vezetője elmondta: a 6-8 évig tartó új halimbai, fenyőfői és bakonyoszlopi mélyművelések olyannyira vízvagyon-kímélőek lesznek, hogy jövőre már ismét csónakázni lehet a tapolcai tavasbarlangban. Mindkét vízügyi igazgató megerősítette: a gondosan szabályozott beruházási program, a bányászattal kialakított korrekt munkakapcsolat és saját ellenőrző-mérő rendszerük együttes garanciát jelent nemcsak a nemzeti
kincsnek számító hévizi tó, hanem az egész földrajzi-geológiai övezet vízháztartása szempontjából.

Vancsura Miklós, a gyógyfürdőkórház főigazgatója közölte: az érintett magyar szervek véleményezését követően, 1997 októberében beadják a világörökségi listára történő felvételhez szükséges hévízi dokumentumokat az UNESCO-hoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfurdok.blog.hu/api/trackback/id/tr2315174618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása