HTML

Gyógyfürdők Blog

Cikkek és érdekességek a magyarországi gyógyfürdőkről.

Friss topikok

Magyarországi gyógyfürdők

2019.11.08. 10:42 Gyógyfürdők Blog

Cserkeszőlőn nem csak fürdő van

Címkék: Cserkeszőlő Nagy Fertő-tó cserkeszőlői kastély

Cserkeszőlő a Körös-Maros Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park része, így a környék is számos különleges látnivalót kínál. Történelmi kuriózumok a 4-5000 éves őrhalmok, a kurgánok, az ősgyep és Nagy-Fertő védett világa pedig elsősorban az ökoturizmus híveit vonzza. A cserkeszőlői Nagy Fertő-tó a Tiszazug egyik legjelentősebb szikes tava, amely a legelőkkel együtt 126 hektáros védett területet foglal magában.

A tavat a strand használt termálvize táplálja, amely a meleg víznek köszönhetően a téli időszakban sem fagy be, így fontos áttelelőhelyként szolgál több madárfaj részére; a vízi madarak paradicsoma.

Cserkeszőlő kapcsán említést érdemel a Szinyei Merse-kastély is. Az 1920-as években épült kúria Cserkeszőlő-Tópartpuszta részén fekszik. A kúria körül a múlt század elején medencét, halastavat, szőlészetet, pincészetet és kerteket alakított ki Kandó Irén és Szinyei Merse Félix.

Később az épület kultúrházként működött, majd a rendszerváltást követően a Cserkeszőlői Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonába került. Az önkormányzat az épületet visszavásárolta, és a nemrég kezdődött felújításokat követően hamarosan a látogatók előtt is nyitva áll majd a Kúria.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfurdok.blog.hu/api/trackback/id/tr7115296852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása